Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands!

Ik Lees Nederlands!


Watte?

Het is tijd voor een uitdaging! Lezen jullie ook zo veel… vertaalde boeken? Ik wel. Ik ben dit blog zelfs begonnen om eens wat meer oorspronkelijk Nederlandse boeken te lezen, maar de vertaalde boeken sluipen er toch weer tussendoor. Toch zijn er genoeg mooie Nederlandse boeken van allerlei genres.

Als we nu eens proberen wat meer Nederlandse boeken te lezen? Dwz. boeken die in het Nederlands geschreven zijn – dus van een Nederlandse, Vlaamse of misschien zelfs Surinaamse schrijver. Doe je mee?

English: Join us and read a number of books originally written by Dutch writers (including Belgian-Dutch and Surinam). See below for other English-language participants and check out their blog posts for more details. Good luck and great to have you.

Doel

Lees in 2013 een bepaald aantal Nederlandse boeken. Er zijn 5 nivo’s:

5 boeken = Speculaasje

10 boeken = Stroopwafel

15 boeken = Roze koek

20 boeken = Appeltaart

30 boeken = Enorme Slagroomtaart

De kleine lettertjes

1. Bepaal welk nivo je wilt halen. Zorg ervoor dat het een uitdaging wordt. Dus als je makkelijk 5 Nederlandse boeken per jaar leest, kies er dan 10!

2. Het maakt niet uit of je de boeken al in huis hebt, nog gaat kopen, lenen of krijgen. Je mag ook boeken gebruiken die je ook voor een andere uitdaging al van plan bent te lezen. Overlap is geen probleem.

3. De boeken moeten oorspronkelijk in het Nederlands geschreven zijn.

4. Schrijf een blogartikel waarin je vermeldt dat je mee gaat doen aan Ik Lees Nederlands! (gebruik ook het plaatje hierboven) en laat de link achter in een reactie op mijn artikel. Dan zal ik je toevoegen aan de lijst met deelnemers. Als voorbeeld: mijn blogartikel staat HIER.

Heb je geen blog? Laat dan hier een reactie achter met je naam en het nivo dat je wilt halen.

5. Als je een boek gelezen hebt, schrijf dan een recensie op je blog, en gebruik het plaatje zodat het duidelijk is dat je het boek voor de Ik Lees Nederlands! uitdaging hebt gebruikt. Laat een reactie achter in het recensie artikel, waar alle links naar de gelezen boeken verzameld worden.

Heb je geen blog, vermeld dan in de reacties van het recensie artikel je naam, het boek (titel en auteur) en vertel kort (of lang) wat je ervan vond.

6. Als je je nivo bereikt hebt, schrijf dan een nieuw blogartikel met het lijstje boeken dat je gelezen hebt, en laat dan een reactie achter in het recensie artikel. Je dingt dan mee naar een Nederlands boek naar keuze van maximaal 20 euro.

7. Je kunt na 1 januari 2013 beginnen wanneer je wilt, als ik de link naar je blogartikel waarin je aangeeft dat je mee wilt doen maar vóór 1 october 2013 binnen heb. Je kunt tot 15 januari 2014 je links naar de geschreven recensies (of reactie) insturen.

Hier kun je zien welke boeken we gelezen hebben voor de uitdaging.

Deelnemers

  1. Judith van De Boekblogger (Enorme slagroomtaart)
  2. Karin van Breien in Peking (Roze koek)
  3. Chrissy (Roze koek)
  4. Inge van Inge Leest (Enorme slagroomtaart)
  5. Ellen van Boeklover (Roze koek)
  6. Coby van Coby leest (Appeltaart)
  7. Kruidje – zie reactie hieronder (Roze koek)
  8. Jarina van Millingen (Roze koek)
  9. Eva Moraal van De zolderkamer (Enorme slagroomtaart)
  10. Joke van Boekhappen (Stroopwafel)
  11. Isabel Peters’ Goodreads Blog (Enorme slagroomtaart)
  12. Jen Minkman (Stroopwafel)
  13. The Only Mrs Jo van Mrs Jo (Stroopwafel)
  14. Gnoe van Graasland (Pepernoot (huh? 🙂 )
  15. Petra van Wij van feanbei 4 (Appeltaart)
  16. Kim van Me and the Amazing Technicolor Dream Life (Appeltaart)
  17. Plien van Met mijn neus in een boek (Apppeltaart)
  18. Nadine van The Books of Life! (Enorme slagroomtaart)
  19. Jodelieh Blue van Jodelieh Blue (Enorme slagroomtaart)
  20. Tine van Wordcraft and Mystery (Stroopwafel)
  21. Lady Nadine van De Lady Library (Stroopwafel)
  22. Hanneke van Mijn mening over van alles en nog wat (Roze koek)
  23. Ryanne – zie reactie hieronder (Stroopwafel)
  24. Janneke van Over Boeken (Appeltaart: GEHAALD!)
  25. Mevrouw Kinderboek van Mevrouw Kinderboek (Enorme slagroomtaart)
  26. Janneke van Maak van de wereld een bibliotheek (Stroopwafel) (Appeltaart)
  27. Marleen van More Than a Reading Journal (Speculaasje) (English)
  28. Lalagè – zie reactie hieronder (Enorme slagroomtaart)
  29. Anna van De Koffietafel (Speculaasje)
  30. Shan van Curled Up with a Good Book and a Cup of Tea (Speculaasje) (English)
  31. Ernestine van Utopia (Enorme slagroomtaart)
  32. Anoeska – zie reactie hieronder (Roze koek)
  33. Janita – zie reactie hieronder (Enorme slagroomtaart)
  34. Uniflame van Uniflame Creates (Stroopwafel)
  35. Lot van Lot over boeken (Roze koek)
  36. Boekenwijs van Boekenwijs (Stroopwafel)
  37. Jeroen Bakker – zie reactie hieronder (Roze koek)
  38. Henry Mensink van Henry Leest (Enorme slagroomtaart)
  39. Limoentje van Limoentjes Life (Appeltaart)
  40. Joke Appelman – zie reactie hieronder (Roze koek: GEHAALD!) (Appeltaart)
  41. Rianne van Wiebeltjes (Roze koek)
  42. Bibi R. – zie reactie hieronder (Roze koek)
  43. Renata – zie reactie hieronder (slagroomtaart)
  44. Coenraaddekat – zie reactie hieronder (slagroomtaart)
  45. Marjolein – zie reactie hieronder (Roze koek)
  46. Angelique – zie reactie hieronder (Stroopwafel)
  47. Jackqueline van Jacqa tekst en puzzels (Enorme slagroomtaart)
  48. Annelies van Boekboetiek (Enorme slagroomtaart)
  49. Veronique van IJsbeer & Boeken (Roze koek)
  50. Westmus van Hou van Boeken (Enorme slagroomtaart)

Doe je mee?

176 reacties op “Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands!

  1. Judith, dat klinkt hartstikke leuk en zeer verleidelijk. Ik zou best mee willen doen maar moet eerst even onderzoeken hoe moeilijk/gemakkelijk het is om Nederlandse e-boeken op m’n e-reader te krijgen en nadenken over de vraag of ik dat ook inderdaad ga doen of niet. Dus, dit berichtje wordt (waarschijnlijk) vervolgt.

    • Ik hoop dat het lukt, Marleen. Vooral omdat je in het buitenland woont, is het extra leuk eens een Nederlands boek te lezen – dat miste ik wel toen ik in Engeland woonde – toen had je nog geen eboeken trouwens. Heb je een Kindle?

      • Ik heb een Kindle app op m’n telefoon maar zou ook een andere (Nederlandse?) app kunnen gebruiken als die bestaat. Ik moet gewoon even de tijd vinden om dit op m’n gemak uittezoeken.

  2. Pingback: Roze koek « breieninpeking

  3. Weet je wat, ik ga het gewoon proberen. Ik denk dat 10 boeken wel lukt, dus dan ga ik een niveautje hoger. Ik ga dus lekker voor de roze koek. Misschien een goede reden om mijn blog weer eens nieuw leven in te blazen. Maar ik beloof op bloggebied nog even niks… 😉

    • Denk nog maar even, Roxanne. Er zijn heel veel goede Nederlandse schrijvers – en niet alleen in de “literaire” hoek, hoor. Ook gewoon mooie boeken, chick-lit, thrillers, er is vanalles.

      Ik denk dat je eigenlijk wel mee moet doen, om toch eens wat Nederlanders te gaan lezen… 😉

  4. Wat een leuk initiatief!
    Ik ga voor de roze koek! Katrien heeft me overtuigd, dus ik zal het maar proberen zeker…
    Het zal wel een echte uitdaging worden, want dit jaar heb ik maar 9 oorspronkelijk Nederlandstalige boeken gelezen.
    Het artikel komt er ook aan, je hoort er nog van op twitter!

  5. Wat een goed idee! Ik ga in ieder geval voor de appeltaart dat moet zeker lukken.
    Ik heb ook meteen een blog gemaakt: Coby leest. Ik speelde al een tijdje met de gedachte aan een blog om mijn schrijverijtjes weer op te pakken. Dus twee vliegen in een klap.

  6. Dit is voor mij “te” makkelijk, aangezien ik de lerarenopleiding Nederlands doe en dus ook voor literatuur boeken met lezen van Nederlandse schrijvers. Voor mij is het juist een uitdaging om meer vertaalde of Engelse boeken te gaan lezen.
    Maar ik wens iedereen succes! Ik vind het een leuk idee, want Nederlandse boeken kunnen zó goed zijn! En dan denk ik vooral aan boeken tussen 1916-1950.

    • Anneke, dan is er weinig meer uit te dagen, natuurlijk! Gelukkig vind je Nederlandse boeken ook heel goed, anders zou je niet veel plezier aan je verplichte leeslijst hebben. Ik vind zelf moderne NLse boeken ook niet gek, hoor. 🙂

  7. Zeer sympathiek idee! Voor mij is het geen uitdaging (ik ben al een gigantische slagroomtaart), maar ik vind het wel mooi als mensen Nederlandse boeken willen lezen. Dan schrijven ik en andere Nederlandse auteurs ze nog ergens voor. 🙂

  8. Ja dat lijkt me wel wat. Als het alleen fictie mag zijn dan denk ik dat ik moeite zal hebben om 10 te halen. Maar ik wil het toch proberen. Ik begin vast aan mijn lijstje.

    • Kruidje, leuk dat je mee gaat doen! Je hoeft van mij niet alleen fictie te lezen, zolang de non-fictie maar wel algemeen is. Dus niet een 2e jaars boek voor medicijnenstudenten, maar wel een boek als Wij zijn ons brein.

  9. Wat een mooi initiatief! Ik lees voornamelijk in het Engels en vertalingen, en wil daar graag verandering in aanbrengen. Ik merk dat het lezen van Nederlandse literatuur mijn eigen schrijven op een andere manier inspireert, dus ik ga voor de enorme slagroomtaart 🙂

  10. Hoi Judith. ik heb geen leesblog maar wil wel meedoen met de uitdaging! Stom genoeg heb ik net in 2012 een enorme NL-leesronde achter de rug (omdat mijn eigen eerste boek in september is uitgekomen, heb ik veel andere boeken van die uitgever en in het genre ‘chicklit’ gelezen) maar ik denk dat ik er in 2013 ook best 10 kan wegwerken 🙂 Ik laat mijn recensies op goodreads.com achter en ik ga voor de stroopwafel!

    • Heerlijk, Jen, chicklit. Daar houd ik ook van, maar wel op zijn tijd, niet aan de lopende band. Wat leuk dat jouw boek is uitgekomen. Maar moet jij nu niet schrijven ipv lezen? Of doe je allebei? Succes met de stroopwafel en laat je weten welke boeken je leest (misschien met links naar Goodreads)? Dat kan je hier doen.

  11. Wat een leuke uitdaging! Ik ga zeker mee doen. Ik heb (nog) geen eigen blog, dus vooralsnog zal ik via een commentaar/reactie mijn updates doorgeven 🙂
    De laatste tijd heb ik het lezen weer aardig herontdekt, dus heb ik de neiging om mij aan te melden voor de roze koek. Maar inmiddels komen er natuurlijk nog meer uitdagingen voorbij, zoals de wish list 2013, en dan wordt het toch weer een kwestie van combineren ……. Knoop doorgehakt: ik leg voor mijzelf de lat bij de stroopwafel.

  12. Pingback: Appeltaart |

  13. Pingback: Uitdaging 2013: Ik lees Nederlands | Plien

  14. Knoop doorgehakt, mijn enige uitdaging voor 2013. Ik twijfel nog over appeltaart of enorme slagroomtaart (maar ik hou niet echt van slagroom). Mijn Nederlandstalige boeken hou ik bij op LibraryThing (Nadyne03). Is het de bedoeling dat ik op voorhand een lijstje maak of mag ik de boeken gewoon kiezen op het moment dat ik er eentje ga lezen?
    Doe toch maar enorme slagroomtaart, Judith, het moet toch een uitdaging zijn.

  15. Pingback: Challenges 2012-2013: een overzicht | Boeklover

      • Wel grappig dat de term YA natuurlijk helemaal niet Nederlands is… Misschien dat er daarom weinig te vinden zijn? *kijkt onschuldig*
        Maar ze hadden toch ook de Lijsters en de Jonge Lijsters? Misschien zit daar wat tussen?
        Qua klassieke kinderboeken vind ik Koning van Katoren, Kruistocht in Spijkerbroek, en dergelijke ‘gouwe ouwe” nog altijd leuk om te herlezen. Ook al ben ik nu toch al bijna 40… :-$

      • Goede ideeën, Hanneke. Die klassiekers blijven altijd goed. Ik wil Torenhoog en Mijlenbreed van Tonke Dragt weer eens herlezen. Vond ik vroeger zo’n beetje het allermooiste boek wat er bestond.

      • In 2012 is een aantal leuke Nederlandse YA uitgegeven:
        – Overstroomd – Eva Moraal
        – Back to school! – Jen Minkman
        – Dark romance. Ontluikende liefde – Anne Nicolai, Olga Hoekstra, Hester Stasse
        – Dark romance. Verboden verlangen – Eva Moraal, Marijke F. Jansen, Isabel Peters (een beetje pr voor eigen boek… ;))
        Verder vind ik boeken van Floortje Zwigtman ook erg goed…

  16. Pingback: Ik doe mee aan de Ik Lees Nederlands! uitdaging | De Lady Library

  17. Hoi,
    Hier mijn lijstje, en het is dan toch roze koek geworden ipv stroopwafel. Sommige boeken zijn ook niet echt dik dus ik hoop dat het lukt. Het zijn ook alleen maar boeken die ik nog liggen heb maar er nooit toe gekomen ben ze te lezen.
    1. “Kartonnen dozen” van Tom Lannoy
    2. “Hou van mij” van Anja Feliers
    3. “De verveling van de keeper” van Dimitri Verhulst
    4. “Post voor mevrouw Bromley” van Stefan Brijs
    5. “Godverdoms dagen op een godverdomse bol” van Dimitri Verhulst
    6. “De smaak van de vrijheid” Bob Mendes
    7. “Ik Jan Cremer” Jan Cremer
    8. “Lokaas” van Deflo
    9. “De voedselzandloper” van Kris Verbrugh.
    10. “Black Venus” Jef Geeraerts
    11. “Zijn er kanalen in Aalst”van Herman Brusselmans
    12. “Veel geluk, professor” van Aster Berkhof
    13. “Dagvals tijding” Maarten van der Veen
    14. “Het jaar van de kreeft” Hugo Claus
    15. “Dagen als gras” van Marijke Höweler

      • Ja, ik profiteer er natuurlijk van om ook belgische schrijvers te lezen, alhoewel ik ook nog Het Zomerhuis … van Koch op mijn lijstje wou maar die heb ik zelf niet. Ik kijk er al naar uit om te starten.

  18. Al een paar jaar neem ik me voor meer Nederlandse boeken te lezen, maar op een of andere manier kruipt er altijd een Engels boek voor. In het afgelopen jaar wilde ik na b.v. 4 Engelse 1 Nederlands boek lezen. Dat is even gelukt, maar na verloop van tijd verwaterde dit voornemen weer. Misschien dat het door deze uitdaging nu wel eens gaat lukken. Ik heb geen blog, maar ik begrijp dat ik toch mee kan doen. Ik ga mijn best doen het niveau Stroopwafel te halen. Ik vind het in ieder geval een geweldig initiatief!

  19. Leuk! Ik ga meedoen, met een twist. Eigenwijs als altijd dus. Natuurlijk zullen het kinderboeken zijn, maar dat bedoel ik niet eens.
    Ik heb net geteld hoeveel Nederlandstalige boeken ik in 2012 besproken heb. Dat zijn er 35. (Mag ik voor mezelf een niveau bedenken dat hoger is dan enorme slagroomtaart?) Maar! Volgens mij zijn er maar twee boeken uit België bij. Dat irriteert me al een tijdje, dus zal ik in het kader van deze uitdaging meer Vlaamse boeken gaan lezen en bespreken het komende jaar.
    Blog volgt nog, binnen twee weken, en dan zal ik me officieel aanmelden.

  20. Hoi Judith,
    Lang getwijfeld, maar ik ga toch met je uitdaging meedoen :-). Ik kies voor 10 boeken Рvoornamelijk vanwege de boeken die ik al / nog ongelezen in mijn kast heb staan en die zo mee kunnen dingen voor een andere leesuitdaging die ik doe. Dus twee vliegen in ̩̩n klap!
    Ik heb op mijn blog een stukje geschreven: http://boeken-en-zo.blogspot.nl/.

    Bedankt voor de leuke uitdaging. Ik maak niet van tevoren een lijstje omdat ik nog niet weet welke boeken ik ga lezen maar zal je op de hoogte houden van de vorderingen.

  21. Ok, ik heb er lang over nagedacht maar heb besloten om toch maar mee te doen. M’n blogartikel is hier te vinden: http://meen-readingjournal.blogspot.ie/2013/01/reading-dutch.html
    Omdat ik dat blog altijd in het Engels schrijf is m’n introductie ook niet in het Nederlands, maar ik ga er vanuit dat dat geen probleem is. Ik heb besloten op het allerlaagste nivea mee te doen. Een speculaasje voor mij dus, hoewel ik hoop meer Nederlandse boeken te lezen.

    • Goed zo, Marleen! Toen ik in Engeland woonde heb ik nauwelijks Nederlandse schrijvers gelezen en dat vond ik achteraf gezien wel jammer. Wat beschikbaarheid betreft kun je ook eboeken downloaden natuurlijk, dat kan tegenwoordig ook. 🙂

  22. Om de uitdaging nog wat groter te maken ben ik van plan om het boek met alle verhalen van Belcampo uit te lezen dit jaar 🙂 nog 400 bladzijden zijn dat.

  23. Ik ga het proberen. Ik ben een beginnende blogger, dus het bijhouden van mijn blog, mijnleeshoek.blogspot.com, is al een uitdaging. Ik lees over het algemeen Engelse boeken of vertaalde boeken. Ik ga dan ook voor 5 boeken, het Speculaasje.

  24. Pingback: Goede voornemens #tvmdndt « Utopia

  25. In mijn blog http://ernestinekossmann.wordpress.com/2013/01/03/goede-voornemens-tvmdndt/ schreef ik gisteren dat ik van plan was voor de Enorme Slagroomtaart te gaan. Vervolgens werd ik daar nerveus van en overwoog ik dat te downgraden en het aan te passen tot een appeltaart of zo. Alleen heeft Judith me al ‘betrapt’ voor ik dat plan had uitgevoerd. Juist, Het blijft dus de Enorme Appeltaart. En nu maar hopen dat de dames en heren Nederlandse literatoren de beleefdheid hebben om dit jaar niet alleen maar boeken van achthonderd pagina’s te schrijven.

    • Haha, Ernestine. Dat komt omdat ik automatisch een mail krijg als iemand een link naar mijn blog publiceert. En dat deed jij dus, door een blogpost te schrijven. Gelukkig zijn er heel erg veel hele korte Nedelandse boeken van rond de 200 bladzijden. 🙂

  26. Ik doe ook mee met de uitdaging. Ik lees wel veel maar inderdaad erg weinig van Nederlandse schrijvers. Dat wordt echt een uitdaging. Ik ga voor 15- roze koek. Verder heb ik wel een blog maar ik richt me daar niet op boeken. Ik zal dus hier posten welke ik gelezen heb. Nu ben ik bezig in Angstval van Charles den Tex.

  27. Gaaf idee, ik doe ook mee:) Ik lees ontzettend veel, maar ook voornamelijk vertaalde boeken… Ik ga voor de slagroomtaart! Ik heb geen blog, maar wel Goodreads account (Janita). Voor Goodreads is mijn leesdoel voor 2013 is 150 boeken, dus daar kunnen wel 30 boeken van Nederlandse schrijvers tussen zitten. Mag je trouwens ook meerdere boeken van dezelfde schrijver lezen of maakt dat niet uit?

  28. Pingback: 2013 in 130: Ik lees Nederlands « Lot Over Boeken

  29. Lezen is goed, vertaald lezen is goed,oorspronkelijke taal lezen is goed en oorspronkelijk Nederlandse(of Vlaamse) auteurs lezen is altijd goed. In mijn wekelijkse blog behandel ik heel vaak Nederlandstalige schrijvers.Dit jaar is Couperus-jaar. Een van de allerbeste die Nederland ooit heeft gehad. http://www.oba.nl/nieuws/55551.boekenblog-162;-couperus,-carmiggelt,-bomans,-vandersteen,visser,-stip,-beke-in-2013.html Dus leeswammes, dat is een mooi initiatief! En Couperus als uitdaging is alleen maar plezierig vooruitzicht.

    • Bedankt voor je reactie, Leo. Je noemt Couperus, en ik moest meteen denken aan de eBooks eregallerij, waar een aantal “Oude Nederlanders” gratis te downloaden zijn. Inderdaad, hier staat van Couperus De boeken der kleine zielen. Ik heb wel zin om Eline Vere eens te herlezen, dat vond ik vroeger erg mooi. Die is vast online of in de bibliotheel nog wel te krijgen.

  30. Pingback: Ik lees Nederlands (en Vlaams)! | Mevrouw Kinderboek

  31. Henry Mensink schrijft:

    Ik ga voor de slagroomtaart.

    Ik vraag me alleen af of het per se fictie moet zijn. Ik wil namelijk een paar hele goede non-fictie-boeken op mijn lijstje zetten. Verder heb ik er drie dichtbundels op staan.

    De boeken die ik er nu op zet, staan allen in mijn boekenkast maar ik heb er nog veel meer en kon moeilijk kiezen.

    Non-fictie:
    1. Luuk van Middelaar: De passage naar Euroipe;
    2. Maaike Meijer: M. Vasalis, een biografie;
    3. Joris van den Bergh: Te midden der Kampioenen;
    4. Jan Siebelink: Pijn is genot
    5. Dominique Elshout: Alleen vooruit, Hennie kuiper, kampioen van het volk;
    6. Frits van Oostrom: Maerlants wereld;
    7. Etty: de nagelaten geschriften, van etty Hillesum 1942-1943;
    8. Egeinhardt Meijering: Geschiedenis van het vroege Christendom, van de jood Jezus van nazareth tot de Romeiense keizer Augustus;
    9. André Klukhuhn: Alle mensen heten Janus.

    Poëzie:
    10. Neeltje Maria Min: Voor wie ik liefheb, wil ik heten.
    11. Huub Oosterhuis: Nooit meer niet;
    12. Gerrit Achterberg: verzamelde gedichten.

    Proza:
    13. Hubert Lampo: Terugkeer naar Atlantis;
    14. Hubert lampo: De Heks en de archeoloog;
    15. Hubert Lampo: De Madonna van Nedermunster;
    16. Theo Thijssen: de gelukkige klas;
    17: Jacoba van der Velde: De grote zaal;
    18. Willem Frederik Hermans: De donkere kamer van Damocles;
    19. Désanne van Brederode: Avé verum Corpus/gegroet waarlijk lichaam,
    20. Renate Dorresteijn: Want dit is mijn lichaam;
    21 Marten Toonder: De Slijtmijt;
    22. Multatuli: Woutertje Pieterse;
    23: Aagje Wolff en Betje Deken: De Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhard;
    24; Cyriel Buysse: Het leven van rozeke van dalen;
    25: Willem Elsschot: Het dwaallicht;
    26: Paul Claes: De zoon van de panter;
    27: Hella Haasse: De scharlaken stad;
    28: Clem Schouwenaers: Emily Beijns of het heilig zwijgen;
    29: Margriet de Moor: De schilder en het meisje;
    30: Marente de Moor: De Nederlandse maagd

    En dan moet ik nog zoveel laten liggen zoals: Thoams Rosenboom; Harry Mulisch; Geert Mak; Gerrit Komrij; Jan Lampo; Brigitte Raskin; Kristien Hemmerechts; Anna Enquist; Jan Wolkers; Gerard Reve; Rudi van Dantzig en zo kan ik nog wel even doorgaan.

    dit is dus mijn voorlopige lijst.

    • Henry, non-fictie is ook goed, hoor, zolang het geen studie-teksten zijn maar boeken die je gewoon uit belangstelling leest. Leuk dat je meedoet! Wat heb je veel Nederlandse boeken in de kast staan! Het is echt tijd om daar eens lekker mee aan de slag te gaan! Je lijstje hoeft inderdaad niet definitief te zijn, je mag lezen wat je wilt!

  32. Ik had het al eerder gemeld, maar me nog niet officieel aangemeld. Ik doe ook mee en ga voor de appeltaart! Heb nog geen echte lijst, maar ben nu bezig met ‘Schaduwkant’ en ‘houvast’ staat op de planning. Deze maand komen daar hopelijk ook nog twee boeken van de crime compagnie bij.
    Blogje komt binnenkort online.

  33. Mijn tweede boek voor deze uitdaging begint met: “Op een heldere voorjaarsavond stelt mijn vrouw Anne mij voor om overspel met haar te plegen.” Dit gaat ook gebeuren alleen de hoofdpersoon weet op een gegeven moment niet of het nu zijn eigen vrouw wel is waarmee hij overspel speelt. Daarna neemt het boek een onverwachte wending en eindigt anders dan verwacht. Maar hoe dat kan ik beter niet vertellen. Anders is het niet leuk om zelf te lezen.
    Het is een boek dat ik in één avond uit heb gelezen, omdat je het eind wilt weten.
    Een aanrader om te lezen.
    Het boek heet “Celeste” en is van Adri van Beelen.

  34. ik doe ook mee maar moet nog wel even zien uit te vogelen hoe dat bloggen werkt. Ik was het al langer van plan om te gaan bloggen maar dit is nu een mooie gelegenheid om er mee te beginnen. Het aantal boeken kan je dat later nog bijstellen ? ik loop nog te twijfelen tussen de apeeltaart en enorme slagroomtaart.

    • Leuk dat je mee gaat doen, Coenraad. Je kan het aantal boeken altijd bijstellen, zolang ook je eerste aantal wel een uitdaging is. Bloggen is eigenlijk niet zo moeilijk, kijk eens bij wordpress – daar kun je zonder veel gedoe heel makkelijk en gratis een blog beginnen. Maar je mag je recensies ook als commentaar op het recensieartikel achterlaten, dat kan ook.

  35. Wat een onwijs leuk initiatief! Ik doe mee! Ik lees eigenlijk heel veel vertaalde boeken, dus het wordt een uitdaging om vijftien Nederlandse auteurs dit jaar te gaan lezen. Ik ga voor de Roze Koek!
    Naam: Bibi R.

  36. Pingback: Ik lees Nederlands | Jodelieh Blue

  37. Hoi Judith, ik wil graag meedoen! Ik heb al 5 nederlandse boeken gelezen dit jaar en ben aan de zesde bezig, dus ik denk dat ik maar voor de slagroomtaart ga. Korte recensies van de eerste vijf volgen. Mooi initiatief! Groet, Renata

  38. Hoi Judith, wat een leuk initiatief! Het sluit aan bij mijn voornemen om sowieso weer meer te lezen ipv online bezig te zijn. Ik ga het niveau roze koek proberen te halen. Meteen maar eens op zoek naar een ongelezen Nederlands boek in mijn kast.

  39. Kan ik nog meedoen? Ik lees graag maar niet vaak genoeg dus een mooie uitdaging om dit wel te gaan doen. Ik heb geen actief blog maar wil gaan voor de stroopwafel (dit omdat het al mei is)

  40. Ik weet niet of ik zo laat op het jaar nog kan inpikken met deze uitdaging, Judith. Zou wel willen gaan voor de enorme slagroomtaart, maar ik zie net dat ik dit jaar al 27 Nederlandstalige boeken heb gelezen. Ik veronderstel dat ik deze niet meer mag meetellen he?

  41. boek nummer 5

    titel:Muren van Glas ( de ontmoeting)
    Auteur: Marique Maas

    Het verhaal van de jonge en succesvolle ondernemer tevens een beroemde ontwerper Daniel Holland en Nadine de Jong zij runt met nog 2 andere een succesvol cateringbedrijf.Als Nadine voor een cateringopdracht voor een bedrijf naar de Rai in Amsterdam moet waar een kunst en design beurs plaats vind. Het blijkt het bedrijf van Daniel Holland te zijn. Terwijl ze wat rond loopt en de stand van Holland Design bekijkt ontmoet ze Daniel Holland. Op dat moment heeft ze nog totaal geen idee wie hij is en hoe beroemd en invloedrijk hij is. De vonk slaat over en Nadine wordt door Daniel meegevoerd in zijn extravagante levensstijl die ook een zeer erotische kant heeft die totaal onbekend bij Nadine is. Ze volgt hem in zijn luxe levensstijl en vraagt zich af is dit nu liefde of lust.

    Marique Maas heeft met deze erotische roman een Nederlandse 50 tinten grijs geschreven uit het perspectief van Nadine. De sexscenes zijn zinderend vol met fantasie geschreven vanuit Nadine’s oogpunt en beleving. Het tweede deel van deze serie Muren van Glas ( harde grenzen verschijnt in September. Ik ben wel benieuwd hoe het verhaal tussen Daniel en Nadine verloopt en hopelijk vinden er onverwachte veranderingen die het verhaal completer maken.

    Marique Maas ( pseudoniem van Esther Verhoef) heeft met dit eerste deel van Muren met glas bewezen dat ze deze kant van schrijven ook behoorlijk goed onder de knie heeft.

    groetjes Coenraad

    • Hallo Veronique. Leuk dat je mee wilt doen. Je mag zelf kiezen hoe je het doet, maar als je al bijv. 10 hebt gelezen dit jaar en je wilt ze meetellen dan moet je voor bijv. 20 boeken gaan, anders is het geen uitdaging. Je kunt de boeken die op je blog staan meetellen (als je er een korte recensie van hebt). Of anders begin je opnieuw! Zolang het je maar uitdaagt is alles goed. Welkom!

      Laat je even weten welk niveau je kiest?

  42. boek nr 6

    Titel : Rooksignalen
    Auteur : Ineke Holtwijk

    resencie Rooksignalen – Ineke Holtwijk

    In het oerwoud van Brazilië leven nog verschillende indianenstammen waarvan er ook een aantal nog niet ontdekt of ontdekt willen worden. Als in 1995 in Brazilië een kleine indianestam wordt ontdekt wekt dit bij veel mensen verbazing op zo ook bij Ineke Holtwijk.
    Ze trekt het oerwoud in met Marcelo en leg contact met de indianenstammen en volgt ze in hun doen en laten. Tevens stuiten ze op veel problemen die het oerwoud, overheid en taal.

    Ineke volgt 10 jaar lang de groep indianen en de Funai ( een overheidsorganisatie die opkomt voor de belangen van de indianen). De bevindingen en vragen die het oproept beschrijft ze met zeer grote passie in dit boek.
    Ze is getuige van de moeilijkheden ( zoals ontbossing door houtkappers,grootgrondbezitters ,overheid en corruptie) die het voor de indianen brengt om te kunnen blijven leven zoals ze gewend zijn. Ineke beschrijft dit zeer oprecht en ook met de vragen die het oproept. Het is een reis door het oerwoud met mensen die er leven , die veranderingen ondergaan maar tevens ook de schoonheid van het oerwoud prachtig naar voren laat komen. Tijdens het lezen van dit boek is het net of je mee gaat op expeditie je voelt de spanning tussen de stammen en hun maar ook de rust voel je als ze de indianen gade slaan tijdens hun gebruiken en de dagelijkse dingen die de indianen bezig houd.

    Een boek dat bij je blijft nadat je het gelezen heb.

  43. Van mij drie nieuwe recensies:
    Thom. Single. Man – Thom Arisman: http://watikzeg.nl/2013/08/22/leesuitdaging-thom-single-man-thom-arisman/
    Adriaan en Olivier – Leonhard Huizinga: http://watikzeg.nl/2013/08/22/leesuitdaging-adriaan-en-olivier-leonhard-huizinga/
    Relishow – Arie Boomsma: http://watikzeg.nl/2013/08/22/leesuitdaging-relishow-arie-boomsma/
    Sorry dat het er ineens zoveel zijn, maar ik heb de laatste week nogal veel gelezen 🙂

  44. Pingback: Ik lees Nederlands: Paaz (2012, roman) – Myrthe van der Meer |

  45. Pingback: Nadine las Nederlands

  46. Er is hier ook nog veel gelezen hoor. nummer 15: Herman Koch met “Zomerhuis met zwembad”. Ik bracht het boek mee uit het boekenruilrek, en stopte het er ook al weer terug in.
    Ik had al eerder “Het diner” gelezen en dat vond ik zeer goed. Ik had zeer grote verwachtingen, maar ze zijn helaas minder ingelost dan verwacht.. Het was alweer regelmatig een aanfluiten op onze maatschappij, soms heel grappig, maar soms werd er teveel op doorgesjiekt. En dat begon te vervelen vooral in het eerste deel van zijn boek. Later werd het beter, en werd je ook meer in het verhaal gezogen.
    Het boek krijgt van mij een 3.5 op 5.

Laat hier je reactie achter.